Een verhaal over de verduurzaming van de waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector
Life ACLIMA wil land- en tuinbouwbedrijven ondersteunen om op een toekomstgerichte en duurzame manier antwoorden te bieden op de toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector als gevolg van de klimaatverandering.
Onze 5 pijlers
Waterbesparing
Water is een kostbare grondstof en onmisbaar in de land- en tuinbouwsector. Maar hoe meer doen met minder? Dat is de hamvraag. Water besparen kan op verschillende manieren. Van verdamping tegengaan op waterbassins tot veestallen koelen om de drinkwaterconsumptie te verminderen. Binnen Life ACLIMA kijken we hoe de landbouwsector het meeste uit water kan halen.
Verhogen van hemelwatergebruik
In de dierlijke productiesector worden verschillende mogelijkheden gedemonstreerd voor de zuivering en veilige inzet van hemelwater als drinkwater voor melk- en pluimvee. In de glastuinbouw wordt gedemonstreerd hoe de huidige waterbassins nog beter ingezet kunnen worden voor de opslag van hemelwater onder het wijzigende klimaat.
Inzetten op waterinfiltratie
De problemen op vlak van wateroverlast die
zijn te wijten aan een toegenomen intensiteit van neerslag en een beperkte infiltratie door verharding. Efficiënte infiltratiemethodes die een bijdrage leveren aan het beperken van wateroverlast als aan de aanvulling van de grondwatertafel zijn peilgestuurde drainage en het toepassen van klimaatadaptieve drainage voor land- en tuinbouwpercelen.
Waterhergebruik
Rationeel watergebruik is niet enkel een kwestie van water besparen, het is ook een kwestie van het juiste water te gebruiken voor de juiste toepassing. Op land- en tuinbouwbedrijven komen vaak (rest)waterstromen voor die omvangrijk zijn én die mits zuivering, aangewend kunnen worden om de watervraag op bedrijfsniveau te reduceren.
Externe waterbronnen
Er moet gezocht worden naar duurzame en klimaatrobuuste alternatieve waterbronnen. De focus ligt op 2 adaptatiestrategieën die gebruik maken van alternatieve waterbronnen. Captatie van oppervlaktewater in tijden van overvloed en Inzet van gezuiverd stedelijk (niet industrieel) afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Heb je nog vragen?
Ben je actief in de landbouwsector of een burger met interesse in dit project en heb je nog een vraag over één van onze acties of events? Aarzel niet om ons een bericht te sturen. Onze onderzoekers staan klaar om alle vragen te beantwoorden.
Life ACLIMA in actie

Inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater in de vollegrondsteelten
We demonstreren het gebruik van alternatieve waterbronnen voor irrigatie als duurzamer alternatief dan grondwater of oppervlaktewater in regio's die onder druk staan in tijden van waterschaarste.

Inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater als aanvullende waterbron
In deze actie wordt de veilige inzet van effluent van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gedemonstreerd voor een jaarrond teelt van paprika, een belangrijke teelt binnen de provincie Antwerpen.
Onderneem zelf actie op je bedrijf
Ontdek onze klimaatadaptatietrajecten
Life ACLIMA biedt antwoorden op de toenemende waterbehoefte en dalende waterbeschikbaarheid in de land- en tuinbouwsector. Enerzijds zetten we in op demonstratie, anderzijds op begeleiding. Via de begeleiding van land- en tuinbouwers in klimaatadaptatietrajecten kunnen we echt het verschil maken om de waterbeschikbaarheid in de land-en tuinbouwsector te verhogen.
We zijn steeds op zoek naar bedrijven die een druppel op een hete plaat willen bijdragen aan de huidige waterproblematiek en mee in één van deze trajecten willen stappen. Concreet bekijken we of je als land-of tuinbouwbedrijf in aanmerking komt voor een klimaatadaptatietraject en zorgen we met onze proefcentra voor begeleiding doorheen het hele traject.
Ontdek het meest recente nieuws

Win een klasbezoek aan Hidrodoe!
Binnenkort zullen dus een hele hoop vingervlugge kinderhanden ondergedompeld worden in dit thema. Twee klassen uit de lagere school kunnen...

Hoe springt een schapenhouder om met zijn watergebruik?
Life ACLIMA begeleidt landbouwers in een klimaatadaptatietraject waarin ze samen het watergebruik van het landbouwbedrijf analyseren en op zoek gaan...

Waterbeheer in de landbouw op peil
Peilgestuurde drainage, stuwen en akkerranden René legt ons uit dat ze al vele jaren gebruik maken van een drainagesysteem voor...
Wat staat er op onze kalender?

Lierbaan 315, 2580 Putte
13u30 - 16u00
14/10/2023
Wandel mee in het waterlandschap van de Itterbeekvallei
De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en drie tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe ze de vallei...
Glastuinbouw
Openlucht
Inzetten op waterinfiltratie
Verhogen van hemelwatergebruik
Waterbesparing
Waterhergebruik
Ben jij al ingeschreven voor onze nieuwsbrief?
Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen van dit project.