Life ACLIMA in actie

Als burger sta je dichter bij de land- en tuinbouwsector dan je soms zou denken. Elke dag word je op je bord geconfronteerd met de inspanningen die de land- en tuinbouwsector leveren om voeding te produceren. Om deze voeding te produceren zijn er uiteraard grondstoffen nodig. Water is hierbij een onmisbare grondstof.
De perceptie leeft bij burgers dat land- en tuinbouwers onzorgvuldig met water omgaan en op die manier in grote mate bijdragen aan het watertekort of aan een eventueel waterafschakelplan in zeer droge, hete zomers. Niets is echter minder waar. Niet enkel is water voor de land-en tuinbouwsector onmisbaar, het is ook kostbaar net omdat er zoveel van nodig is om de broodnodige voeding te produceren. Daarom dat er op dit moment al grote inspanningen worden geleverd om zoveel als mogelijk op water te besparen. Al kan het natuurlijk altijd beter. Technieken en bedrijven evolueren, kennisverspreiding wordt alsmaar belangrijker en onderzoek bij demonstraties in praktijkcentra tonen vaak hoe het nog beter kan. Het is deze kennis die we willen inzetten om deze mooie sector nog meer duurzaam en waterrobuust te maken. Met deze website willen we ook aan burgers tonen welke inspanningen er geleverd worden.

Hoe doen we dat?

Het landbouwlandschap is groot en divers. Om alle domeinen te coveren, slagen we de handen in elkaar met verschillende partners. Dit geeft ons de kans om op grotere schaal samen te werken en een duurzaam waterverhaal uit te werken voor de land- en tuinbouwsector.
Concreet hebben we alle inspanningen die we gaan doen onderverdeeld in verschillende acties binnen verschillende sectoren. Op het einde van de rit zullen deze acties uitmonden in een verhoogd duurzaam waterverbruik op verschillende bedrijven en een meer waterrobuust landschap. Daarnaast willen we ook de perceptie over de land- en tuinbouwsector veranderen. Elke druppel telt en dat willen we ook laten zien.

Hergebruik van restwaterstromen en reductie van spuistroom in de glastuinbouw

Door gepaste behandelingsmethoden kunnen restwaterstromen terug nuttig ingezet worden in serreteelten en/of vollegrondsgroenten.

Inzetten op infiltratie via peilgestuurde drainages

We willen water langer ophouden in landbouwgebied met peilgestuurde drainage. Hierdoor moet er op bepaalde momenten minder worden gedraineerd en wordt de infiltratiecapaciteit bevorderd.

Afdekkingsmaterialen om evaporatieverliezen vanuit waterbassins tegen te gaan

Deze demo heeft tot doel 4 verschillende afdekkingsprincipes te demonstreren om de waterbassins af te dekken en opwarming van het water én evaporatieverliezen te beperken.

Een zuiveringscontainer op jouw bedrijf

Wil je meer water (her)gebruiken op je land-of tuinbouwbedrijf, maar je weet nog niet hoe? De zuiveringscontainer brengt je misschien een stap dichter bij de oplossing!.

Demonstratie aanleg van hemelwaterbassin met maximale opslagcapaciteit

Hemelwater op serres moet worden opgevangen. Tuinders kunnen ook water opvangen van andere gebouwen. Meer regenwater opvangen, betekent immers minder gebruik van grondwater.

Inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater als aanvullende waterbron

In deze actie wordt de veilige inzet van effluent van een rioolwaterzuiveringsinstallatie gedemonstreerd voor een jaarrond teelt van paprika, een belangrijke teelt binnen de provincie Antwerpen.

Voldoende opslag voor het hergebruik van het eerste drainwater

Drainwater aangelengd met regenwater, kan terug hergebruikt worden in het teeltseizoen mits voldoende opslagcapaciteit.