Acties
Life ACLIMA in actie
Het landbouwlandschap is groot en divers. Om alle domeinen te coveren, slagen we de handen in elkaar met verschillende partners. Dit geeft ons de kans om op grotere schaal samen te werken en een duurzaam waterverhaal uit te werken voor de land- en tuinbouwsector.
Concreet hebben we alle inspanningen die we gaan doen onderverdeeld in verschillende acties binnen verschillende sectoren. Op het einde van de rit zullen deze acties uitmonden in een verhoogd duurzaam waterverbruik op verschillende bedrijven en een meer waterrobuust landschap.
Binnen elke actie hebben we een doel, een beoogde output en een timing voor ogen. Sommige acties sluiten bovendien aan bij een klimaatadaptatietraject.
We zijn steeds op zoek naar bedrijven die een druppel op een hete plaat willen bijdragen aan de huidige waterproblematiek en mee in één van deze trajecten willen stappen. Concreet bekijken we of je als land-of tuinbouwbedrijf in aanmerking komt voor een klimaatadaptatietraject en zorgen we met onze proefcentra voor begeleiding doorheen het hele traject.
Interesse? Onderaan de actie kan je meteen zien of er een klimaatadaptatietraject aan gekoppeld is en ons contacteren.

Optimalisatie van de irrigatie in vollegrondsteelten
Bij droge omstandigheden is irrigatie meer dan noodzakelijk. Deze actie heeft als doel om landbouwers te ondersteunen in het efficiënt irrigeren. Op basis van een lokaal-gekalibreerde irrigatiemodel bieden we land-en tuinbouwers een beredeneerd irrigatieadvies.

Afdekkingsmaterialen om evaporatieverliezen vanuit waterbassins tegen te gaan
Deze demo heeft tot doel 4 verschillende afdekkingsprincipes te demonstreren om de waterbassins af te dekken en opwarming van het water én evaporatieverliezen te beperken.

Infiltratie via klimaatadaptieve en peilgestuurde drainages
In deze actie demonstreren we de voordelen van klimaatadaptieve drainage op vijf tuinbouwpercelen in vollegrond.

Inzetten op infiltratie via peilgestuurde drainages
We willen water langer ophouden in landbouwgebied met peilgestuurde drainage. Hierdoor moet er op bepaalde momenten minder worden gedraineerd en wordt de infiltratiecapaciteit bevorderd.

Inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater in de vollegrondsteelten
We demonstreren het gebruik van alternatieve waterbronnen voor irrigatie als duurzamer alternatief dan grondwater of oppervlaktewater in regio's die onder druk staan in tijden van waterschaarste.

Een zuiveringscontainer op jouw bedrijf
Wil je meer water (her)gebruiken op je land-of tuinbouwbedrijf, maar je weet nog niet hoe? De zuiveringscontainer brengt je misschien een stap dichter bij de oplossing!.

Demonstratie aanleg van hemelwaterbassin met maximale opslagcapaciteit
Hemelwater op serres moet worden opgevangen. Tuinders kunnen ook water opvangen van andere gebouwen. Meer regenwater opvangen, betekent immers minder gebruik van grondwater.