Monitoring van de waterbehoefte van pluimvee bij gebruik van waterkoeling.

Proefbedrijf Pluimveehouderij - Geel

Pluimvee

Waterbesparing

Samenvatting van het project

Pluimveestallen kan je in warme periodes met hoge buitentemperaturen koelen d.m.v. water. Er bestaan daarvoor 2 systemen: nevelkoeling waarbij een fijne waterspray in de stal wordt gebracht. Het ander systeem is padkoeling waarbij de inkomende stallucht door een nat gehouden pakket (kunststof of cellulose) stroomt dat voor de luchtinlaat wordt geplaatst. Het water dat door de koelpad loopt, wordt deels verdampt en zorgt voor een afkoeling van de lucht. Bedoeling van de ACLIMA-actie is om het volledige waterverbruik in kaart te brengen: verbruik voor drinkwater en koeling; het verband tussen beide en de impact op de technische resultaten van de dieren. 

Technische beschrijving

Doel

Het doel van deze actie is om een duidelijk beeld te krijgen van het totaal waterverbruik op het Proefbedrijf Pluimveehouderij bij gebruik van (water)koeling, meer bepaald de relatie tussen het waterverbruik nodig voor koeling en het drinkwaterverbruik.

Omschrijving, gebruikte technologie

D.m.v. van water wordt de warmte aan de lucht onttrokken waardoor ze afkoelt, verneveling heeft ook een verkoelend effect op de kippen. Dit voorkomt hittestress (dierenwelzijn) bij de kippen.

Beoogde output

Een duidelijk zicht krijgen op het verbruik van de verschillende waterstromen.

Timing

2021-2024

Impact op de maatschappij

Efficiënt gebruik van water tijdens warme periodes

Meer weten over deze actie?

Neem dan contact met ons op via: 014 56 28 70.

In samenwerking met:

Gerelateerde evenementen