Wandel mee in het waterlandschap van de Itterbeekvallei

Lierbaan 315, 2580 Putte

Glastuinbouw

Openlucht

Inzetten op waterinfiltratie

Verhogen van hemelwatergebruik

Waterbesparing

Waterhergebruik

Lierbaan 315, 2580 Putte

13u30 - 16u00

|

14/10/2023

De provincie Antwerpen, POM Antwerpen, Pidpa en drie tuinbouwbedrijven (Van Pelt, Op De Beeck en Primato) onderzoeken hoe ze de vallei van de Itterbeek weerbaarder kunnen maken tegen droogte en overlast.

Samen bekijken ze de mogelijkheden om water slim te capteren, op te slaan en te hergebruiken. Zo willen ze een duurzame waterbron creëren voor de tuinbouwsector, die veel water nodig heeft voor de teelt van bos- en tuinplanten en boomkwekerij-gewassen. Tegelijk willen ze de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de beekvallei verhogen.

Het project is een mooi voorbeeld van hoe verschillende actoren samenwerken om een integraal waterbeheer te realiseren, met respect voor de natuur en de lokale economie.
Dit allemaal binnen het project Life ACLIMA

Kom het zelf ontdekken!

Op 14 oktober om 13u30 staat er op de dag van de trage weg een leerzame wandeling langs het Stombaarshoekpad in Koningshooikt op het programma. Je ontdekt er de effecten van klimaatverandering in de Itterbeekvallei.
Wie kiest voor de gegidste wandeling, krijgt uitleg van onder meer Pidpa en van de tuinbouwers in deze beekvallei. Je komt ook te weten hoe het wachtbekken bij de Jutse Plassen past in de plannen om ons aan het klimaat aan te passen.De lokale tuinbouwers nodigen je uit om te komen wandelen op hun plantages. Ze vertellen hoe zij zich moeten wapenen tegen de extremer wordende droogtes en wateroverlast en ook hoe de Itterbeek hen hierbij helpt. Langs de waardevolle trage weg genaamd Stombaarshoekpad, leer je over de geschiedenis en de toekomst van de Itterbeekvallei.

Praktisch:

De wandeling begint bij de Jutse Plassen en volgt de loop van de Itterbeek. Onderweg maken we kennis met de activiteiten van bos- en haagplantenkwekerijen Op De Beeck, boomkwekerijen Van Pelt en tomatenkwekerij Primato. Deze drie ondernemingen zijn actief op zoek naar duurzame wateroplossingen. Na deze interessante bezoeken keren we via de vallei van de Itterbeek terug naar het startpunt.

Vertrekpunt met infobord: Lierbaan 315, 2580 Putte

Van 10u tot 17u kan je op eigen tempo het Stombaarshoekpad verkennen. Er is slechts één gegidste wandeling die start om 13u30. Het verwachte einde is om 16uur.

 

Meer info over het Stombaarshoekpad: https://tragewegenkoningshooikt.be/project/stombaarshoekpad/

 

Alle praktische info over de wandeling vind je op de site van de dag van de trage weg.

Gerelateerde acties