Water Bubble over hemelwater op PCH

Proefcentrum Hoogstraten

Glastuinbouw

Openlucht

Verhogen van hemelwatergebruik

Proefcentrum Hoogstraten

13:00 - 16u30

|

10/03/2023

2022 stelde de tuinbouwsector opnieuw sterk op de proef. Klimaatsverandering doet onze weerscondities veranderen naar langere droogteperiodes afgewisseld met intense, kortstondige regenperiodes. De droogteperiodes gaan vaak gepaard met pieken tot extreme temperaturen. De watervraag van onze gewassen neemt toe, en het continu wateraanbod via neerslag neemt af. Afgelopen jaar kenden we een enorme droogteperiode van maart tot en met augustus, onderbroken door enkele, stofblussende buien in mei en juni. De extreme temperaturen in juli en de 8 dagen durende hittegolf zorgden uiteindelijk voor watertekorten op alle bedrijven.

ACLIMA wil met deze water bubble de tuinbouwsector ondersteunen en info geven over hoe onze Vlaamse bedrijven zich kunnen omvormen en wapenen om een toekomstzekere oplossing te bieden aan het prangende waterprobleem.

De ACLIMA partners Proefcentrum Hoogstraten (PCH) en Proefstation Sint-Katelijne-Waver (PSKW) lijsten enkele veelbelovende oplossingen op en goten deze samen in een interessante studiedag gevuld met doelgerichte, korte en duidelijke presentaties. Op 10 maart 2023 verwelkomen we graag telers, installateurs, adviseurs, beleidsmensen en andere partijen met (beroeps)interesse in het watervraagstuk in de tuinbouw. Het life project ACLIMA onderzoekt voor de tuinbouw diverse pistes om meer water beschikbaar te maken. Op deze water bubble zullen we meerdere projectacties behandelen, aangezien onze tuinbouwsector nu eenmaal nood heeft aan een range van oplossingen om de vele bedrijven op de eigen noodzakelijke manier verder te kunnen helpen. Op deze dag ligt de focus vooral op het gebruik van hemelwater.

Zo is het maximaal inzetten van hemelwater een belangrijke peiler. Afstemming van opvangcapaciteit aan de klimaatverandering is noodzakelijk en zal toegelicht worden tijdens een rondleiding en tijdens een presentatie rond verdampingsverliezen vanuit regenwaterbassins. Voldoende opslag van drainwater komt aan bod, maar ook hergebruik op openluchtvelden als trayvelden aardbei kunnen grote verschuivingen in waterverbruik veroorzaken. Ook infiltratie om grondwaterreserves in Vlaanderen op peil te kunnen houden krijgt een plek op dit event naast peilgestuurde drainage. Daarnaast komt ook het aanwenden van alternatieve waterbronnen van binnen en van buiten het tuinbouwbedrijf aan bod. Dit zal in de toekomst de oplossing zijn om zeker te zijn van voldoende watervoorraad.  Externe waterbronnen als WKK condenswater of effluent water van rioolwaterzuiveringsinstallaties kunnen helpen om watertekorten in tuinbouw te ondervangen. Ook deze zullen kort worden besproken.

Meer info en het volledige programma van de Water Bubble vinden jullie terug op de website van Proefcentrum Hoogstraten, net als de link om in te schrijven. Surf snel naar www.proefcentrum.be/waterbubble, schrijf je in en we zien je graag op 10 maart op Proefcentrum Hoogstraten.

Gerelateerde acties