Life ACLIMA op de Agridagen

Glastuinbouw

Melkvee

Openlucht

Pluimvee

Inzetten op waterinfiltratie

Verhogen van hemelwatergebruik

Waterbesparing

Waterhergebruik

Van 16 tot en met 18 februari deden provincie Antwerpen en de provinciale proefbedrijven Hooibeekhoeve en Proefbedrijf Pluimveehouderij mee aan de vakbeurs Agridagen in Weelde Depot in Ravels en Life ACLIMA was er omnipresent! 

Op de beurs toonden we een levensechte peilput en stuw voorzien van de nodige informatie. Zelfs minister van Landbouw Jo Brouns kwam een kijkje nemen!  

Door het plaatsen van een stuw in een watervoerende perceelsgracht, wordt het permanent drainerende effect van de gracht stopgezet. Hierdoor krijgt het opgehouden water tijd om te infiltreren waardoor de watertafel in de omliggende akkers verhoogt. Hierdoor hoeven gewassen minder diep te wortelen naar water, wat een gunstig effect heeft in droogteperiodes.   

In een stuw zitten verschillende schotbalken (‘schotjes’) zoals je op de foto kan zien. Door meer of minder schotjes in de stuw te schuiven, bepaal je zelf de bufferende hoogte van de stuw. Zo kan je enkele dagen voor de start van de veldbewerkingen één of meerdere schotjes eruit halen, zodat het watertafel in de omliggende akkers weer daalt. Zo kan er met machines op de akkers gereden kan worden. Van zodra de veldbewerkingen erop zitten, kunnen de schotjes teruggeplaatst worden en kan de watertafel weer stijgen. 

Mini waterzuiveringsstation 

In het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij staat een levensgrote waterzuiveringscontainer. Speciaal voor de beurs creëerden de onderzoekers een mini waterzuiveringsstation dat de werking van hun waterzuiveringscontainer nabootste. De beursbezoeker kon zien hoe spoelwater in enkele stappen gezuiverd kan worden. 

Oproep klimaatadaptatietrajecten 

We zijn altijd op zoek naar bedrijven in de provincie Antwerpen die in een begeleidingstraject willen stappen. Meer info en aanmelden voor een klimaatadaptatietraject kan via dit formulier. Tijdens zo’n traject krijg je advies op maat van jouw bedrijf! 

Sluit aan bij onze Water Bubble over peilgestuurde drainage en stuwtjes

Op dit event duiken we dieper in de wereld van peilgestuurde drainage en stuwen. We vertellen over de voordelen van peilgestuurde drainage, hoe deze wordt geïnstalleerd en het kostenplaatje. Nadien hebben we het ook nog over alternatieve waterbronnen en is er een netwerkmoment met draineurs. Dit event zal op het veld van een teler plaats vinden zodat er meteen ook een toonmoment aan verbonden is. Ontdek hier het volledige programma.

 

Gerelateerde acties