Circulair gebruik van spoel- en reinigingswater in pluimveestallen.

Proefbedrijf Pluimveehouderij - Geel

Pluimvee

Waterbesparing

Waterhergebruik

Samenvatting van het project

Pluimveestallen worden na elke productieronde grondig gereinigd en ontsmet. Hierbij ontstaat er heel wat spoel- en reinigingswater. Door dit water te zuiveren kan het terug gebruikt worden om de stallen te reinigen. 

Technische beschrijving

Doel

Door het water tijdens het reinigen van de stallen op te vangen en via een specifieke zuiveringstechniek zodanig behandelen, kan het opnieuw gebruikt worden voor het reinigen van de stallen.

Omschrijving, gebruikte technologie

Het zuiveringsprincipe is gebaseerd op een biologische zuiveringsstap waarbij o.a. stikstof, fosfor en micro-organismen worden verwijderd uit het spoel- en reinigingswater. De installatie is opgebouwd in een container-opstelling en kan op pluimveebedrijven ingezet worden.

Beoogde output

Met het toegepaste zuiveringsprocédé wordt een kwaliteit beoogd van het gezuiverde reinigingswater die conform is met de Belplume-kwaliteitsnormen op vlak van microbiologische en chemische parameters.

Timing

2022-2023

Impact op de maatschappij

Vermindering van het gebruik van opgepompt grondwater en leidingwater.

Meer weten over deze actie?

Neem dan contact met ons op via: 014 56 28 70.

Klimaatadaptatietraject

In een klimaatadaptatietraject voorziet ACLIMA de begeleiding van land- of tuinbouwers die deze actie willen toepassen. Hoe ziet zo’n begeleidingstraject er uit voor de actie ‘circulair gebruik van spoel- en reinigingswater in pluimveestallen’? De onderzoekers begeleiden je in het opstellen van het systeem en kunnen het waterverbruik voor het reinigen van de stallen monitoren. Zo kom je te weten hoeveel water er mogelijks bespaard kan worden. Ook worden waterkwaliteitsparameters gemonitord.

Bekijk hier wat je kan verwachten van een klimaatadaptatietraject.

Interesse in deze actie op jouw bedrijf?

1 Step 1
pick one!
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

©Provincie Antwerpen

In samenwerking met: