Acties
Inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater in de vollegrondsteelten
Sint-Amands
Openlucht
Zacht fruit
Externe waterbronnen
Waterhergebruik

Samenvatting van het project
Telers zijn genoodzaakt op zoek te gaan naar andere waterbronnen in perioden van waterschaarste. Op Europees maar ook Vlaams niveau wordt de land- en tuinbouwsector aangespoord om alternatieve waterbronnen aan te wenden voor irrigatiedoeleinden. In deze actie zal een demonstratie plaatsvinden waarbij gezuiverd huishoudelijk afvalwater afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZIs) ingezet wordt voor groenteteelten in de vollegrond.
Met deze actie proberen we de druk van de ketel te halen in sommige regio’s die op dit moment onder druk staan. Een duurzame watervoorziening voor de irrigatie van gewassen als waterbron als alternatief voor grond- of oppervlaktewater kan dan een groot verschil maken. Duurzame watervoorziening voor de irrigatie van gewassen, als alternatief voor grond–of oppervlaktewater – waterbronnen die in sommige regio’s onder druk staan.
Technische beschrijving
Doel
Het gebruiken van alternatieve waterbronnen voor irrigatie als duurzamer alternatief dan het aanwenden van grondwater of oppervlaktewater
Omschrijving, gebruikte technologie
De inzet van gezuiverd huishoudelijk afvalwater voor irrigatie zal plaatsvinden op een groenteperceel langs het RWZI van Sint-Amands. Doordat het irrigatiewater via druppelirrigatie wordt toegediend, komt het gezuiverd effluent niet in contact met het eetbare deel van het gewas, wat de risico’s op microbieel vlak beduidend verlaagt. Er zullen twee zuiveringstreinen t.o.v. mekaar worden afgewogen:
- Trein 1 (2022) voorfiltratie – UV-ontsmetter – (nabehandeling waterstofperoxide)
- Trein 2 (2023) snelle zandfiltratie – Ultrafiltratie – actief kool – (nabehandeling waterstofperoxide)
Beoogde output
De effecten van de toediening van het irrigatiewater op de bodem en het gewas worden gemonitord met aandacht voor zouten, zware metalen en micropolluenten. Mogelijkheden naar zuivering en kosten worden verder uitgediept. Het opzetten van een businessplan kan het potentieel voor een zuivering op lang termijn becijferen voor de vollegrondsteelten in de nabijheid van het RWZI station, vanuit het standpunt van de telers evenals voor Aquafin. Dit businessplan zal ook relevant zijn voor gelijkaardige toepassingen op andere locatie in Vlaanderen.
Timing
2022: Toepassen zuiveringstrein 1 in Puurs-Sint-Amands
2023: Toepassen zuiveringstrein 2 in Puurs-Sint-Amands
2024: Uitwerking businessplan
Impact op de maatschappij
Duurzame watervoorziening voor de irrigatie van gewassen, als alternatief voor grond–of oppervlaktewater – waterbronnen die in sommige regio’s onder druk staan.